Ben je een heuse chocoladefan? Dan is het erg leuk om eens zelf chocolade te maken. Hoe maak je chocolade, tja, hoe doe je dat eigenlijk? Heel simpel: haal de ingrediënten in huis, steek je handen uit de mouwen en beginnen maar. Moeilijk is het niet!
Je hebt niet veel ingrediënten nodig om chocolade te maken. Als je cacaoboter, cacaopoeder, suiker, volle melkpoeder, vanillearoma en zout in huis haalt, kan je al alle soorten chocolade zelf maken. Maar hoe maak je chocolade?
Hoe maak je chocolade stap voor stap?
In 6 stappen kan je al je eigen chocolade maken! Hoe maak je chocola? Volg slechts onderstaande stappen om zelfgemaakte reep te maken.
1. Cacaoboter smelten
Smelt de cacaoboter au bain-marie. Zorg ervoor dat de pan het water niet aanraakt. Als dit wel gebeurt, zou de cacaoboter kunnen verbranden.

2. Cacao toevoegen
Voeg in kleine beetjes, onder constant roeren, de cacao toe. Als je witte chocolade wil maken, sla dan deze stap over.
3. Suiker toevoegen
Als de cacaopoeder in de cacaoboter is opgelost, kan je de suiker toevoegen. Doe dit voorzichtig in kleine stapjes.
4. Melkpoeder toevoegen
De gesmolten chocolade begint steeds dikker te worden. Voeg beetje bij beetje de melkpoeder toe. Melkpoeder wordt alleen in melkchocolade en witte chocolade toegevoegd. Voor pure chocolade, sla je deze stap over.
5. Chocolade vermalen
In de chocolade zitten heel kleine korreltjes van de melkpoeder en de suiker. Om een gladde structuur te krijgen, kan je de chocolade fijn vermalen in een vijzel. Dit is wel even een karweitje.

6. Chocolade gieten
Ben je tevreden met je zelfgemaakte chocolade? Dan kan je deze in de vormpjes gieten! Zet de chocolaatjes in de koelkast. Haal ze na 1 uur uit de koelkast en deel ze dan uit! Het hele huishouden zal hiervan smikkelen!
De structuur van chocolade
Zelfgemaakte chocolade zal nooit helemaal hetzelfde zijn als wanneer ze uit de fabriek komen. Dit komt omdat chocolade in de fabriek dagenlang vermalen en gekneed wordt. De structuur wordt hier heel fijn van. Zelfgemaakte chocolade heeft een heerlijke smaak, maar de structuur kan wat korreliger zijn.
De ingrediënten
Alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt of in natuurvoedingswinkels.
- Cacaoboter
In elke chocoladereep kom je cacaoboter tegen. Deze boter is onmisbaar in chocolade. De smaak en geur van de boter verschilt per merk. De ene boter ruikt en smaakt heel sterk naar chocola en de andere weer helemaal niet. - Cacaopoeder
Cacaopoeder kom je alleen tegen in pure en in melkchocolade. In witte chocolade is de cacaopoeder weg gelaten. Let er op dat je in je zelfgemaakte repen niet te veel cacaopoeder gebruikt. De chocolade krijgt hierdoor een bittere smaak en wordt wat droog. - Suiker
Chocolade zonder zoetstof is niet zo smakelijk. Gebruik alleen suiker in poedervorm. Voor pure chocolade kan je ook vloeibare suiker (zoals agavesiroop) gebruiken. - Melkpoeder
Melkpoeder wordt alleen in witte chocolade en in melkchocolade gebruikt. Volle melkpoeder werkt het beste. - Zout
Zout zorgt ervoor dat de chocoladesmaak extra naar voren komt. Je hebt hier maar een mespuntje van nodig. - Vanillearoma
Vanillearoma maakt de chocolade iets zoeter. Je hebt hier maar heel weinig van nodig.