Melkchocolade maken

Een heerlijk stukje melkchocolade dat romig is en smelt in de mond, dat kan toch niemand weerstaan? En wat is er nou leuker om tegen je gasten te kunnen zeggen dat je de chocolade zelf hebt gemaakt?

Melkchocolade is een mengsel van cacaoboter, cacaopoeder, melkpoeder en een klein vleugje vanillearoma. Verder kan je natuurlijk nog meer smaken toevoegen als je dat zou willen. Lees verder om ideeën op te doen voor een speciale chocoladereep. Melkchocolade maken is leuk om te doen en je kunt zelf bepalen wat er allemaal in komt te zitten!

Melkchocolade maken met een paar ingrediënten

Onderstaande ingrediënten zijn genoeg om 2 chocolademallen te vullen. Als je minder wilt, kan je natuurlijk ook overal de helft van nemen.

Zelfgemaakte melkchocolaatjes
  • 100 gram cacaoboter
  • 23 gram cacaopoeder
  • 90 gram volle melkpoeder
  • 144 gram suiker (liefst in poedervorm)
  • Mespuntje zout
  • 5 theelepel (of minder) vanillearoma

Hoe maak je melkchocolade?

Een uitgebreide uitleg hoe je chocolade maakt, lees je hier. Kort samengevat doe je het volgende:

Smelt de cacaoboter au bain-marie. Voeg vervolgens beetje bij beetje de cacaopoeder, suiker en melkpoeder en zout toe. Als alles een pasta is, kan je de chocolade nog extra vermalen in een vijzel. Giet de chocolade daarna in vormpjes, even in de koelkast uit laten harden en dan: smullen maar!

Variatietips: geef je chocolade een extra dimensie!

Kaneel of speculaaskruiden zijn specerijen die een extra dimensie aan je chocolade kunnen geven. Ook kardemom of munt wordt wel eens aan chocolade toegevoegd! Voeg kruiden en/ of specerijen toe voordat je de chocolade nog extra gaat vermalen.

Chocolade met pit

Om je chocolade iets meer pit te geven, kan je bijvoorbeeld chili- of gemberpoeder toevoegen. Of wat dacht je van een mix van kaneel- en gemberpoeder? Het is wat gedurfd, maar je hebt dan wel iets heel speciaals!

Hoeveel extra kruiden of specerijen nodig?

Kruiden en specerijen worden naar smaak toegevoegd. De extra toevoegingen kunnen erg sterk zijn. Begin daarom altijd met heel weinig. Bijvoorbeeld ¼ theelepel. Voeg naar smaak steeds iets extra’s toe.

Noten en gedoogd fruit

De lekkerste noten die je aan melkchocolade kunt toevoegen, zijn toch wel de echte hazelnoten! Pinda’s zijn ook heel lekker. Voor gedroogd fruit worden meestal rozijnen gebruikt, maar cranberry’s doen het ook heel goed!