Er wordt nogal gediscussieerd of dat witte chocola wel of geen chocola is. Feit van deze soort chocolade is, is dat het wel erg lekker is! Tijd om zelf eens een witte chocolade te maken! Hoe moet je witte chocolade maken? Dat leg ik je hieronder uit.
In witte chocolade zit geen cacao. Doordat deze chocolade geen vaste cacaobestanddelen bevat, wordt er soms gezegd dat witte chocola helemaal geen chocola is. Toch wordt de witte reep ook “chocolade” genoemd. Hoe dan ook, we gaan zelf witte chocolade maken.
De ingrediënten
Je hebt slechts 5 ingrediënten nodig om een heerlijke witte reep te maken:

- cacaoboter
- volle melkpoeder
- suiker
- Zout
- Vanillearoma
De exacte hoeveelheden zijn afhankelijk van je eigen smaak. Mocht het de eerste keer niet smaken, pas je hoeveelheden op basis van wat jij lekker vindt.
Ik heb de volgende hoeveelheden gebruikt:
- 100 gram cacaoboter
- 100 gram volle melkpoeder
- 130 gram suiker
- Mespuntje zout
- 2 druppels vanillearoma
Kijk uit met de vanillearoma, want je doet er al gauw teveel. Ik zou nooit meer dan een halve theelepel gebruiken!
Hoe maak je witte chocolade?
Heb je nog nooit chocolade gemaakt? Lees dan hier hoe je de chocolade stap-voor-stap maakt. Witte chocolade werkt eigenlijk op dezelfde manier als normale (melk) chocolade. Hieronder leg ik kort uit hoe je witte chocolade maakt:
- Smelt de cacaoboter au bain-marie.
- Voeg vervolgens in stapjes de suiker en daarna de melkpoeder, vanillearoma en het zout toe.
- Vijzel vervolgens de chocolade en giet dan in de vormpjes.
- Laat de chocolade een uurtje uitharden in de koelkast en dan: genieten maar!
Variaties met witte chocolade
Door de zachte smaak van witte chocola, is het te combineren met erg veel andere lekkernijen. Wat dacht je bijvoorbeeld van amandelen of pinda’s? De chocolade past ook erg goed bij gedroogde abrikoos en gele rozijnen.
Voeg de extra ingrediënten toe wanneer de chocolade nog vloeibaar is, dan goed roeren en je hebt een luxe reep!
Witte chocolade met siroop
Het is bijna onmogelijk om de korreltjes van de suiker en de melkpoeder handmatig helemaal fijn te vermalen. Je kunt ook als zoetstof de suiker voor de helft vervangen door een siroop. Agavesiroop leent zich hier goed voor. Dat scheelt al heel wat korreltjes!
Als je alle suiker vervangt door siroop, blijft je chocolade zacht. Je krijgt dan een soort fudge (ook heel lekker!).